Nyheter

Möte manar till val i Venezuela snarast

Företrädare för europeiska och latinamerikanska länder träffades i Uruguay under torsdagen för att diskutera lösningar på krisen i Venezuela. Gruppen förespråkar dialog snarare än intervention och manar till rättvisa val så snart som möjligt.(TT)
Publicerad 7 februari 2019

Den EU-stödda Internationella kontaktgruppen för Venezuela fokuserar på lösningar utan intervention. Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini vill gruppen se en fredlig politisk lösning på krisen och anser att den lösningen i slutänden måste komma från det venezuelanska folket.

””

Enligt ett uttalande efter mötet i Montevideo manar gruppen till "fria, öppna och trovärdiga" val så snart som möjligt, rapporterar Reuters.

En grupp specialister skickas också till Venezuela för att få fram humanitär hjälp till landet och stötta genomförandet av ett val.

"Bygger på tilltro"

På onsdagskvällen presenterade Mexiko och Uruguay tillsammans med karibiska länder en plan med namnet "Montevideomekanismen".

””

President Nicolás Maduro, som har avvisat ett EU-ultimatum om att hålla nytt presidentval, välkomnar mötet och säger sig stödja alla initiativ som främjar dialog.

Men oppositionsledaren Juan Guaidó, som den 23 januari utropade sig själv till interimspresident, tillbakavisar alla diskussioner med regeringen och hävdar att det bara är ett försök från Maduro att köpa sig tid.

Mötet hölls i Uruguays huvudstad Montevideo och samlade representanter från EU och sju av dess medlemsländer - Sverige, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Storbritannien - samt Uruguay, Mexiko, Bolivia, Costa Rica och Ecuador.

Lastbilar vid gränsen

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skulle resa till mötet men planerna grusades på grund av sjukdom i flygplansbesättningen. I stället deltog Tommy Strömberg, Sveriges ambassadör i Colombia.

Enligt svenska UD planeras nästa möte på ministernivå i den Internationella kontaktgruppen till mars.

TT har utan framgång sökt både Wallström och Strömberg för kommentarer.

De första lastbilarna med mat och mediciner till Venezuela har samtidigt nått staden Cúcuta på den colombianska sidan av gränsen. Nu inväntar de klartecken på att få köra in i Venezuela samt instruktioner för hur distributionen av varorna ska gå till.

TT