GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ingen nåd för dråpdömd israelisk soldat

Israels president Reuven Rivlin avslår en begäran om nåd för en soldat som dömts för dråp på en palestinsk man på Västbanken. Soldaten Elor Azaria dömdes till 18 månaders fängelse, ett straff som landets militärstabschef bantade med fyra månader. Rättsfallet har fått stor uppmärksamhet i Israel.(TT)
Publicerad 19 november 2017

Israels president Reuven Rivlin avslår en begäran om nåd för en soldat som dömts för dråp på en palestinsk man på Västbanken. Soldaten Elor Azaria dömdes till 18 månaders fängelse, ett straff som landets militärstabschef bantade med fyra månader.

Rättsfallet har fått stor uppmärksamhet i Israel. Flera politiker, bland andra premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Avigdor Lieberman, har krävt att Azaria ska benådas.

Det var i mars förra året som två palestinier gick till attack med kniv och skadade en israelisk militär i Hebron. Den skadade soldatens kollegor öppnade eld och skottskadade båda angriparna.

En stund efter attacken, när en av de skadade låg ner på marken, gick Elor Azaria fram och sköt palestiniern i huvudet. Händelsen dokumenterades på film och har av kritiker setts som ett exempel på utomrättsliga avrättningar av palestinier, medan andra anser att soldatens agerande mot angriparen var berättigat.

TT