Nyheter

Idel leenden när Nordkoreas tv visar toppmöte

Statlig tv i Nordkorea har sänt en 75 minuter lång dokumentär om Kim Jong-Uns besök i Vietnam. Men att toppmötet slutade avtalslöst fick tittarna inte veta. Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi i förra veckan fick ett abrupt slut.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi i förra veckan fick ett abrupt slut. Parterna lyckades inte nå en överenskommelse om Nordkoreas kärnvapenprogram, och det haussade mötet avslutades hastigt i förtid.

Men när nordkoreanerna bänkade sig framför tv:n under onsdagskvällen för en lång dokumentär, om både toppmötet i Hanoi och det första mötet mellan ledarna i Singapore, var det inte de heta politikpotatisarna som diskuterades.

I stället fick tv-tittarna se Trump och Kim utbyta varma leenden och handskakningar, och promenera i en grönskande trädgård under ett sent kvällsmöte. På mötet bekräftades att USA och Nordkorea kan övervinna sju årtionden av fiendskap och "öppna dörren för en ny framtid" om de får chansen till en rättvis förhandling, enligt den statliga tv-kanalen KCTV.

Dokumentären nämnde inget om kärnvapennedrustning, utan konstaterade bara att de två ledarna hade kommit överens om att "fortsätta med produktiva samtal för att lösa aktuella frågor".

TT