Annons
Nyheter

Hoppfulla irakier gick till val - i Årsta

Iraks framtids avgörs på oväntade platser. Som i den anspråkslösa byggnaden i Årsta industriområde som under två dagar är en av vallokalerna för svensk-irakier som röstar i parlamentsvalet. TT träffade väljare som hoppas på bättring i landet.(TT)
Publicerad 10 maj 2018

För 20-åriga Lava Kurda var det första gången hon röstade, över huvud taget alltså. Något svenskt val har hon inte hunnit få rösträtt i.

””

Hon berättar att hon kommer från en politiskt medveten familj. Som kurd ser hon det som viktigt att gå och rösta för att få in så många kurder som möjligt i det irakiska parlamentet.

Annons

"Hoppas på fler"

””

Den förste att rösta i just den här vallokalen i Årsta utanför Stockholm på torsdagen var Khalaf Razak, som också är ansvarig för röstlokalen. Han ler och visar glatt upp sitt blålila pekfinger som indikerar att han lagt sin röst.

””

Över 100 000

Awad Ali tillhör valkretsen i irakiska Kurdistan. Han gläds åt att det nu finns fler kandidater att rösta på än tidigare. Awad Ali är ganska positiv till Iraks framtid, även om det kommer att ta tid.

””

I Sverige finns drygt 140 000 personer som är födda i Irak, enligt SCB. Omkring 50 000 personer är födda i Sverige och har två irakiska föräldrar. Runt 117 000 personer har rätt att rösta i Sverige, enligt Iraks ambassad. Långtifrån alla kommer att delta, varken i Irak eller i Sverige. Många är besvikna på korruption och hög arbetslöshet.

Trött på vallöften

Ivana Mohammed tänkte först strunta i att rösta, men ändrade sig i sista sekund.

””

Nu blir den här färgen kvar i en vecka, skrattar Ivana Mohammed och visar sitt pekfinger.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons