Annons
Nyheter

Hazarer i skottlinjen för stärkta talibaner

Talibanrörelsen står stark. Därför går den nu för första gången in i områden i Afghanistan som tidigare setts som säkra, där det bland annat bor många hazarer, enligt en expert. Resultatet är mer våld och fler civila offer i det konflikthärjade landet.(TT)
Publicerad 13 november 2018

De förtvivlade demonstranterna vägrade att lämna centrala Kabul, trots självmordsdåd i närheten. Med hjälp av slagord och plakat försökte de få president Ashraf Ghani att agera och skydda civila, många av dem hazarer, från talibanernas framryckningar i provinserna Ghazni och Uruzgan.

””

Andra skrek ut sin oro över att nära och kära var fast i de konflikthärjade områdena. Manifestationen blåstes inte av förrän Ghani i måndags pratat i telefon med arrangörerna och lovat skicka flygvapnet och arméchefen till området.

Annons

Första gången

Frågan är om det hjälper. De senaste dagarna har USA-tränade specialsoldater skickats till främst Jaghori, men många av dem har dödats, rapporterar The New York Times. Det är tydligt att Jaghori, som tidigare har setts som förhållandevis säkert, nu är i extremisternas fokus.

””

De shiamuslimska hazarerna har historiskt varit diskriminerade av såväl den afghanska staten som talibanerna. Men i grundlagen från 2004 är deras rättigheter inskrivna. Och de sunnimuslimska talibanerna - till skillnad från terrorrörelsen IS - har på sistone understrukit att man representerar alla landets folkgrupper, inklusive hazarer.

””
””

Vill förhandla?

Saken förbättras inte av att det finns många hazarer bland regeringssoldaterna i Ghazni.

Talibanoffensiven ska ses i ljuset av extremisternas större mål, att få ut de tusentals utländska soldater som de anser "ockuperar" landet och återupprätta ett islamiskt emirat. Men de uppges inte vilja ha ett lika strikt samhälle som 1996-2001, när de hårdfört styrde Afghanistan.

Samtidigt har den USA-utbildade Ghani meddelat att han ställer upp för omval nästa år. Men talibanerna vill inte fredsförhandla med hans regering, vilket komplicerar situationen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons