Nyheter

Här är kvinnorna som styr i världen

Hillary Clinton blir av allt att döma den första kvinnan att vara ett stort partis presidentkandidat i USA. Blir hon landets nästa ledare ansluter hon till en rad kvinnor som styr i andra länder runt om i världen. USA, precis som de flesta andra länder i världen, har aldrig haft en kvinnlig ledare.(TT)
Publicerad 8 juni 2016

USA, precis som de flesta andra länder i världen, har aldrig haft en kvinnlig ledare. Men det finns undantag. Bland de möjliga kollegor som Clinton kan få mingla med på toppmöten märks bland annat den bangladeshiska premiärministern Sheikh Hasina, Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Sydkoreas president Park Geun-Hye och Norges statsminister Erna Solberg.

I augusti förra året fanns elva kvinnliga statschefer och tio regeringschefer i världen (några fungerar som både och), enligt UN Women. Men sedan dess har bland annat Brasiliens president Dilma Rousseff tvingats bort från makten.

Bland de länder som har kvinnor vid makten finns bland annat unga demokratier.

””

När det gäller att vara kvinna i politiken brukar Hillary Clinton ibland citera Eleanor Roosevelt, som precis som hon själv var USA:s första dam.

””

TT