unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Här är beskeden som Trump gav om Jerusalem

Donald Trumps tal om Jerusalems status har orsakat svallvågor världen över. Men vilka konkreta besked gav egentligen den amerikanske presidenten - och hur tolkar experter det som han inte sade? Hur ska Trumps besked om Jerusalems status som Israels huvudstad tolkas?(TT)

Hur ska Trumps besked om Jerusalems status som Israels huvudstad tolkas?

"Jag har beslutat att det är dags att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad" meddelade USA:s president Donald Trump i sitt tal.

Och här spelar hans val av formuleringar stor roll.

Jerusalem är delad i en västlig del, som de facto redan fungerar som Israels huvudstad, och i en östlig del som palestinierna, med internationellt stöd, gör anspråk på som huvudstad i en framtida stat.

quote
quote

Trump sade att USA "inte tar ställning" i några slutliga frågor om Jerusalems status, vilket inkluderar "de specifika gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem, eller "upplösandet av omtvistade gränser". Det är frågor som parterna själva ska besluta om, enligt Trump.

quote

Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, håller med om att presidenten inte helt har uteslutit palestinierna.

quote
quote

Vad innebär "The Jerusalem Embassy Act"?

I sitt tal hänvisade Trump till "The Jerusalem Embassy Act". Det är en lag som den amerikanska kongressen röstade igenom med stor majoritet 1995. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagtexten som också slår fast att USA ska öppna en ambassad i staden.

quote

Det finns dock ett kryphål i lagen - genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det - något som varenda president sedan Bill Clinton har gjort. Trump gjorde det i juni, men inte i måndags då tidsfristen löpte ut. Nu har han dock skrivit under ytterligare ett undantag som gäller i sex månader.

Vad händer kring flytten av den amerikanska ambassaden?

I enlighet med "The Jerusalem Embassy Act" ska USA:s ambassad flytta från Tel Aviv till Jerusalem, enligt Trump som har gett utrikesdepartementet i uppdrag att sätta i gång med förberedelserna. Men flytten kommer troligtvis att ta lång tid.

quote

Björn Brenner understryker att det alltid är bäst att ta det som politiker säger med en nypa salt och i stället vänta och se vad resultatet faktiskt blir.

quote

Persson ser Trumps besked som det första stora draget i USA:s fredsplan för Mellanöstern, som väntas bli offentlig någon gång efter nyår. Enligt läckor ser det ut som om strategin kan innebära dåliga nyheter för palestinierna.

quote

Vad sade Trump om en tvåstatslösning?

I sitt tal sade Trump att "USA kommer att stödja en tvåstatslösning om båda parter har godkänt den". Det var första gången som han uttalade sitt stöd för en tvåstatslösning - om än i vaga ordalag.

quote
quote

Anders Persson hade väntat sig ett mer tydligt ställningstagande från Trump.

quote

TT

Läs mer