Nyheter

Getter ska rädda Kalifornienstad från bränder

Med storbrandskatastrofen Camp Fire i färskt minne tar invånarna i den lilla Kalifornienstaden Nevada till ett något udda grepp: En insamling har startats för att hyra in getter som kan beta bort sly och buskar.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

Insamlingen, som går under namnet Goat Fund Me (ungefär Finansiera geten), syftar till att hyra in hjordar med getter som kan säkra stadsägd mark i det lilla samhället, som ligger vid foten av bergskedjan Sierra Nevada i nordöstra Kalifornien.

Lära av Finland?

””

Nevadas drygt 180 hektar av lättantändliga buskar, snår och sly bedöms som en allvarlig risk för framtida bränder. När den uppmärksammade Camp Fire-branden härjade området i november, och som tog över 85 liv, kritiserade USA:s president Donald Trump Kaliforniens skogsvård. Trump sade även att delstaten borde lära sig av Finland, vars president Sauli Niinistö han just hade träffat.

””

Bra för marken

Enligt forskare beror de senaste årens kraftiga bränder i delstaten dock mer på klimatförändringar och torka än misskötsel av skogar. Oavsett vilket har det blivit populärt att använda getter som "förtrupp" för att rensa lättantändliga områden i delstaten. Både herdar och hjordar har fulltecknade kalendrar, enligt lokala medier. En fördel som ofta framhålls är att djurens påverkan på marken är minimal.

””

Nevada, som har drygt 3 000 invånare, ligger cirka fem mil söder om staden Paradise som härjades svårt av Camp Fire-brandens lågor.

TT