Annons
Nyheter

"Ge oss era röster, inte komplimanger"

Libanon är ett av de länder i världen som har lägst andel kvinnor i politiken. Men när landet går till parlamentsval är det fler kvinnor som ställer upp än någonsin tidigare. I norra Libanon väcker en kampanjbuss med kvinnliga politiker förvåning och entusiasm.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Med bilder av fem kvinnor klistrade över bussens sidor kör den genom Akkar-regionen och möts av glada vinkningar och uppmuntrande ord från både kvinnor och män.

””
””

Hon kastar en blick på affischerna som föreställer premiärminister Saad al-Hariri som sitter uppsatta över hela området. För några dagar sedan besökte han samma plats och flera av invånarna här deklarerar att de aldrig kommer att rösta på något annat än hans parti, hur bra kvinnorna än må vara.

Annons

Få kvinnor

Libanon är känt som ett av de mest liberala länderna i Mellanöstern. Men det är samtidigt ett av de länder som har lägst antal kvinnor i politiken. I parlamentet är endast fyra av 128 ledamöter kvinnor.

Men en ny vallag som inför proportionell representation och lägre trösklar gör det teoretiskt möjligt för nya partier att ta sig in. Det har också inneburit fler kvinnliga kandidater.

Inför valet den 6 maj har också trycket på Libanon att inkludera kvinnor i politiken ökat, både inifrån och utifrån. EU har tillsammans med landets nyinrättade kvinnominister, som liksom övriga ministrar är en man, inlett en kampanj med annonstavlor med orden "Halva samhället, halva parlamentet".

Av de omkring tusen kandidaterna till parlamentet är endast en tiondel kvinnor, en bråkdel, men fler än i något tidigare val.

Problem ger kraft

Kvinnorna på bussen utgör den enda lista som består helt av kvinnor. Bakom initiativet står Roula Mourad.

””

Mourad har betalat för allas kandidaturer ur egen ficka. Att kandidera kostar motsvarande 50 000 kronor. Vill man sedan ha plats i tv-rutan och annonstavlor utmed vägarna får man räkna med ytterligare tiotusentals kronor.

””

Frånvaron av kvinnor i politiken ska ses som ett resultat av Libanons sekteristiska politiska system, säger Zoya Rouhani, ledare för kvinnorättsorganisationen Kafa och själv kandidat i parlamentsvalet.

””
””

Enveten kamp

Annons

Kvinnorna på bussen bedömer sina chanser att ta sig in i parlamentet som små, men säger att de måste ställa upp för att visa att det finns alternativ. Envetet delar de ut flygblad efter flygblad, på plats efter plats.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons