Nyheter

Gabons Bongo åker hem

Gabons president Ali Bongo återvänder till sitt hemland efter mer än två månader. Bongo drabbades av en stroke i oktober och har sedan dess vårdats i Marocko. I helgen utsåg han en ny premiärminister, Julien Nkoghe Bekale, vilket ledde till flera byten av ministrar.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

Bongo drabbades av en stroke i oktober och har sedan dess vårdats i Marocko. I helgen utsåg han en ny premiärminister, Julien Nkoghe Bekale, vilket ledde till flera byten av ministrar. Enligt Gabons grundlag måste nya ministrar svära trohet till presidenten, och det antas vara därför Bongo reser hem.

Enligt ett tidigare uttalande från Bongos kansli är trohetsceremonin det första presidenten ska göra när han landat.

I sitt första offentliga framträdande sedan i oktober höll den 59-årige presidenten på nyårsafton ett inspelat nyårstal. Han talade då otydligt och hade svårt att röra ena armen. Även om regeringen hävdat att presidenten är på bättringsvägen har frågetecknen kring hans hälsa varit många.

Förra veckan skakades landet av ett misslyckat statskuppsförsök enligt kuppmakarna var Bongos "skamliga" nyårstal den direkta orsaken och de sade att landet hade förlorat all sin stolthet.

Ali Bongo har suttit vid makten sedan 2009, då han tog över efter sin far, Omar Bongo, som då suttit vid makten i 42 år. I valet 2016 vann han med små marginaler och anklagades från flera håll för fusk, med dödliga sammandrabbningar mellan polis och demonstranter till följd.

TT