Annons
Nyheter

Fredssamtal med gerilla flyttas till Kuba

Colombias president Juan Manuel Santos hoppas kunna nå ett fredsavtal med landets sista aktiva gerillagrupp, ELN. Efter att Ecuador dragit sig ur som värdland för samtalen flyttas de nu till Kuba. Den colombianska staten har legat i krig med Nationella befrielsearmén (ELN) sedan 1964.(TT)
Publicerad 6 maj 2018

Den colombianska staten har legat i krig med Nationella befrielsearmén (ELN) sedan 1964. För 15 månader sedan inleddes samtal i den ecuadorianska huvudstaden Quito med syfte att nåt ett liknande avtal som det med den större Farc-gerillan, som avväpnats och omvandlats till politiskt parti.

Men Ecuador har fått kalla fötter och dragit sig ur värdskapet efter att två ecuadorianska journalister och deras chaufför nyligen kidnappades av gerillasoldater i det alltjämnt oroliga gränsområdet mot Colombia.

Annons

"Efter att tillsammans ha gått igenom möjligheterna att återuppta samtalen så snart som möjligt, har vi beslutat att fortsätta den femte omgången av samtal i Havanna, Kuba, med start nästa vecka", skriver Colombias regering och ELN i ett gemensamt uttalande.

Det var på Kuba som avtalet med Farc hamrades fram under fyra år av samtal.

Förhandlingarna med ELN kommer att fokusera på att få till ett nytt eldupphör, enligt uttalandet. Den tidigare vapenvilan bröt samman i januari och har följts av upptrappade våldsamheter.

Förutom Kuba står även Brasilien, Chile, Norge och Venezuela som garanter för samtalen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons