Nyheter

Frankrike varnar sina medborgare i Tchad

Frankrike uppmanar sina medborgare i Tchad till försiktighet sedan franska stridsflygplan attackerat en tungt beväpnad rebellkonvoj som tagit sig in från Libyen för att destabilisera president Idriss Débys tchadiska regering.(TT)
Publicerad 7 februari 2019

Frankrike uppmanar sina medborgare i Tchad till försiktighet sedan franska stridsflygplan attackerat en tungt beväpnad rebellkonvoj som tagit sig in från Libyen för att destabilisera president Idriss Débys tchadiska regering.

Det var på onsdagen, den tredje dagen av flygangrepp sedan Déby bett om fransk hjälp, som cirka 20 lätta lastbilsfordon i konvojen förstördes. Paris ser Déby som en nyckelallierad i kampen mot islamistiska extremister i regionen.

Franska ambassaden går nu ut med ett meddelande till de cirka 1 500 franska medborgarna i Tchad:

"Med tanke på de flygoperationer som den franska militären genomför i nordöstra Tchad och för att förhindra några illvilliga handlingar mot dem, uppmanas franska medborgare att vara mer vaksamma", står det.

Den tchadiska rebellalliansen UFR, med baser i södra Libyen, har svurit att störta Déby. Rebellerna har också uttalat hot mot franska medborgare.

TT