Nyheter

Folkliga protester sprider sig i Irak

Demonstranter har stormat provinsregeringens byggnad i staden Karbala i Irak, uppger ett vittne för Reuters. Tidigare under lördagen sattes landets säkerhetsstyrkor i högsta beredskap efter en vecka av protester.(TT)
Publicerad 14 juli 2018

Protester mot korruption och bristande samhällsservice har under veckan spritt sig från Basra i södra Irak där de inleddes för sex dagar sedan. I Basra har demonstranter blockerat tillfarten till viktiga oljefält för att sätta press på myndigheterna.

Protester har brutit ut i flera städer, som Amara, Nasiriya och Najaf. I Najaf stormade hundratals människor flygplatsen och blockerade flygtrafiken. På lördagen bröt oroligheter ut i den heliga staden Karbala.

Iraks högste shiamuslimske andlige ledare storayatollan Ali al-Sistani ger demonstranterna sitt stöd och säger att bristen på samhällsservice är extrem, till exempel frånvaron av elström i den kvävande sommarvärmen.

Iraks säkerhetsstyrkor sattes i högsta beredskap med anledning av protesterna. Förstärkningar från andra delar av landet har skickats till Basra för att skydda oljefälten. Exporten från Basra svarar för mer än 95 procent av Iraks oljeintäkter.

TT