Annons
Nyheter

Regimen pekas ut för sarinattack i Syrien

De ohyggliga scener som utspelade sig i Khan Sheikhun har liknats vid domedagen. En FN-utredning slår fast att den syriska regimen släppte saringas över staden, men experter tror inte att rapporten får några större konsekvenser.(TT)
Publicerad 6 september 2017

När flygplanen försvunnit från himlen ovanför Khan Sheikhun låg människor kvar på marken. Många vred sig i kramper och konvulsioner och gled in och ut ur medvetslöshet.

Över 80 människor dödades och nästan 300 skadades i attacken i den rebellkontrollerade Idlibprovinsen den 4 april.

””
Annons

Stridsmedlet sarin

Det slogs tidigt fast att det fanns spår av det kemiska stridsmedlet sarin i Khan Sheikhun och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) konstaterade senare att ett stort antal människor utsatts för "sarin eller ett sarinliknande ämne".

Frankrike, USA och Storbritannien har lagt skulden på Bashar al-Assads regim och Washington straffade med både sanktioner och robotar mot en syrisk flygbas. Och nu presenterar FN:s särskilda kommission för att undersöka brott mot de mänskliga rättigheterna i Syrien sina bevis mot regeringen. Den baserar sin utredning på information från satellitbilder, videoklipp, fotografier, medicinska journaler och över 300 intervjuer.

"Regeringsstyrkor har fortsatt använda kemiska vapen mot civila i oppositionskontrollerade områden. Vid det värsta tillfället använde det syriska flygvapnet saringas i Khan Sheikhun, vilket dödade dussintals, till största del kvinnor och barn", står det i rapporten.

"Hårdare tryck"

””

Utrikesminister Margot Wallström (S) har tidigare sagt att de ansvariga för attacken i Khan Sheikhun måste ställas till svars. Men Jan Hallenberg tror att det blir svårt.

””

Samtidigt pågår en annan utredning av skuldfrågan, den så kallade gemensamma undersökningsmekanismen (JIM) som drivs av OPCW och FN gemensamt. Den kommer att presentera sina slutsatser i oktober och kan då komma att orsaka "viss kalabalik i säkerhetsrådet" om den också anklagar al-Assads styrkor för att ha använt nervgas, enligt författaren Aron Lund.

"Den utredning som offentliggjordes i dag är helt separat från de utredningar som drivs av OPCW och FN, vilket gör att det här i sig självt inte får någon politisk uppföljning" säger Lund, som skrivit boken "Syrien brinner", i en kommentar till TT.

"Viftas bort"

"Slutsatserna kommer att användas av al-Assads kritiker, men hans allierade kommer att vifta bort dem" skriver Lund vidare och tillägger att Ryssland aldrig kommer att tillåta att säkerhetsrådet tar tag i dessa frågor.

Annons

Regimen förnekar kategoriskt att den använder sig av kemiska vapen och hävdar att attacken mot Khan Sheikhun riktades mot ett av rebellernas vapenlager - en förklaring som avvisas av FN:s utredare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons