Nyheter

FN anklagar Ukraina för tortyr

FN anklagar såväl Ukraina som proryska separatister för att använda sig av tortyr mot tillfångatagna. Båda parter i kriget har gjort sig skyldiga till försvinnanden, godtyckliga gripanden, tortyr och övergrepp mot fångar, hävdar FN:s människorättsorgan OHCHR i en rapport.(TT)
Publicerad 3 juni 2016

FN anklagar såväl Ukraina som proryska separatister för att använda sig av tortyr mot tillfångatagna.

Båda parter i kriget har gjort sig skyldiga till försvinnanden, godtyckliga gripanden, tortyr och övergrepp mot fångar, hävdar FN:s människorättsorgan OHCHR i en rapport.

Rebellsidan anklagas för att underminera mänskliga rättigheter för de 2,7 miljoner människor som lever i östra Ukraina, men en stor del av kritiken i rapporten riktas mot den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.

"Individer som gripits av ukrainska myndigheter med anledning av den väpnade konflikten har blivit torterade och illa behandlade och fortsätter att utsättas för systematiska övergrepp mot rättssäkerheten och deras rätt till en rättvis prövning", skriver OHCHR.

9 371 personer har dödats sedan kriget bröt ut i april 2014. Ytterligare 21 532 har skadats i oroligheterna, enligt FN-organet.

TT