Nyheter

Flyktingar och migranter säljs som slavar

Människor som försöker ta sig genom norra Afrika mot Europa säljs och utnyttjas som slavar, enligt en rapport från IOM. En person kan säljas för mindre än 2 000 kronor.(TT)
Publicerad 12 april 2017

Efter att ha betalat människosmugglare för att få hjälp att ta sig norrut har flyktingar och migranter i Libyen istället tagits till fånga av smugglarna, blivit sålda till andra smugglare och utpressade att lämna pengar för att bli frigivna.

Enligt Internationella organisationen för migration, IOM, har slavliknande villkor och kidnappningar blivit vanligare, då kriminella gäng försöker tjäna pengar på flyktingvågen.

I en rapport från organisationen vittnar en man från Senegal om hur han efter färden till Libyen blivit såld på en parkeringsplats bland andra migranter. I den privata bostad dit han sedan fördes fanns ett 100-tal andra kidnappade migranter. Migranterna tvingades ringa hem till sina familjer och be om pengar för att bli frigivna. Flera misshandlades under telefonsamtalen. När den senegalesiske mannen inte kunde få ihop pengar för att bli fri började han arbeta för kidnapparen.

Andra har vittnat om kvinnliga migranter som sålts och utnyttjats för sex.

Tidigare har liknande kidnappningar rapporterats i Niger, enligt organisationen.

â??Migranter som reser till Libyen på väg mot Europa har ingen aning om vilken tortyr som väntar dem på andra sidan gränsen. Där blir de varor som kan köpas, säljas och slängas bort när de inte längre har något värde", säger Leonard Doyle, talesperson för IOM i Genève i ett uttalande.

TT