Nyheter

Flera personer piskade i Indonesien

Sex män och sex kvinnor har piskats offentligt i den konservativa indonesiska provinsen Aceh efter att ha befunnits skyldiga till att ha haft en intim relation med någon de ej var gift med. Åtminstone två av de bestraffade kvinnorna ska inte ha kunnat gå på egen hand efteråt.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Prygling är vanligt förekommande i Aceh och tillämpas som straff för bland annat alkoholkonsumtion, spel om pengar och sex mellan personer av samma kön.

De tolv personer som piskades på måndagen greps i slutet av förra året i provinsens huvudstad Banda Aceh efter en polisräd på ett hotell.

Fyra av dem fick sju piskrapp var för att ha hittats med en person av motsatt kön som de inte var gifta med. De övriga bedömdes ha gjort sig skyldiga till värre brott och fick mellan 17 och 25 piskrapp.

Alla tillbringade flera månader i fängelse före piskningen.

Människorättsorganisationer har fördömt piskstraffet som de anser är grymt och president Joko Widodo har manat till stopp för pryglingarna. Men företeelsen har ett brett stöd bland Acehs muslimska befolkning, där 98 procent bekänner sig till Islam.

Aceh antog en religiös lagstiftning 2001 i samband med att provinsen beviljades en viss grad av självständighet i syfte att kväsa ett långvarigt uppror från separatister i regionen.

Rättad: I en tidigare version benämndes relationerna mellan personerna på ett felaktigt sätt.

TT