Nyheter

Sex personer dödade i attacker

Misstänkta islamister dödade sex personer, när de angrep en militärbas och två vapenaffärer i staden Aktobe i Kazakstan på söndagen. Fyra av angriparna dödades och sju greps i en polisinsats, sade departements talesman Almas Sadubajev.(TT)
Publicerad 5 juni 2016

Fyra av angriparna dödades och sju greps i en polisinsats, sade departements talesman Almas Sadubajev.

Han sade att polisen misstänker att de misstänkta angriparna var "anhängare av radikala, icke traditionellt religiösa rörelser", ett uttryck som används i Kazakstan för att beskriva militanta islamister.

I nästan samtidiga attacker sköt beväpnade män ihjäl en försäljare och en vakt i en vapenaffär och skadade därefter tre poliser som kom dit. I en annan vapenaffär dödades en kund innan polisen kom dit och sköt ihjäl tre angripare.

En tredje grupp kapade en buss och använde den till att forcera porten till nationalgardets bas. De dödade tre soldater innan vakter och poliser dödade en av angriparna.

En invånare i Aktobe, som bara vill framträda med sitt förnamn Valerij, sade i telefon till Reuters att han från sin balkong sett poliser och hört skottlossning:

””

På kvällen fick Valerij ett textmeddelande om att utegångsförbud hade införts.

Aktobe är staden där den första självmordsattacken i Kazakstan ägde rum 2011.

TT