Annons
Nyheter

Fler USA-diplomater mystiskt sjuka i Kina

USA tar hem ytterligare diplomatisk personal från Kina, sedan de blivit sjuka efter att ha hört onormala ljud, något som tidigare drabbat amerikaner på Kuba. Utrikesdepartementet uppger att der rör sig om "ett antal individer" som skickats hem för utförligare undersökningar.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

Utrikesdepartementet uppger att der rör sig om "ett antal individer" som skickats hem för utförligare undersökningar.

Ett läkarteam skickades till Kanton i södra Kina sedan en amerikansk medborgare förra månaden drabbats av en lättare hjärnskada efter att ha hört underliga ljud. Skadorna ska likna dem som drabbade amerikanska diplomater på Kuba förra året, då 24 personer fick hjärnskador efter mystiska ljudattacker. Tio kanadensiska diplomater och deras familjer drabbades också.

Annons

Bredare grepp

En särskild grupp på USA:s utrikesdepartement har nu i uppgift att ta ett bredare grepp kring problemet, enligt utrikesminister Mike Pompeo. Utrikesdepartementet uppmanar amerikanska diplomater att uppsöka läkare om de har symptom som dykt upp efter att de upplevt onormala ljud.

"Symptomen som rapporterats in är yrsel, huvudvärk, tinnitus, trötthet, kognitiva svårigheter, synproblem, öronsmärtor, nedsatt hörsel och sömnsvårigheter", skriver departementet i ett uttalande.

Amerikanska medborgare i Kina har tidigare uppmanats att flytta sig till en plats där ljuden inte är närvarande om de upplever "någon sorts skarpt hörsel- eller sinnesrelaterat fenomen, följt av ovanliga ljud eller genomträngande oväsen".

Kinesisk undersökning

Den kinesiska regeringen, som genomfört sin egen undersökning efter det första fallet i Kanton, sade förra månaden att de preliminära resultaten inte gav några ledtrådar som kunde säga vad som lett till den amerikanske medborgarens skador.

Vid ett besök i Washington i maj sade Kinas utrikesminister Wang Yi att man inte hittat "någon organisation eller individ som utfört sådan ljudpåverkan".

Han varnade USA för att göra politik av frågan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons