Annons
Nyheter

En fjärdedel av husen i Key förstörda

Ovädret Irma har slagit ut strömmen för uppskattningsvis 13 miljoner människor i Florida. Och det kan ta veckor innan elen är tillbaka för alla. I ögruppen Florida Key har en fjärdel av alla hus förstörts.(TT)
Publicerad 12 september 2017

De första uppskattningarna pekar på att 25 procent av husen i ögruppen förstörts och 60 procent skadats, enligt chefen för den federala katastrofmyndigheten Fema, Brock Long.

””

I delstaten Florida är det nu fler än i hela New York och Los Angeles tillsammans som har fått sin kraftförsörjning bruten, skriver nyhetsbyrån AP.

Annons

Tungt regnande

””

När Irma nådde det amerikanska fastlandet - vid turistorten Marco Island på Floridas västkust - var det som en kategori 4-orkan, med vindar så starka att de kan slita sönder hus. Sedan har ovädret mattats markant, och nedgraderades på tisdagsmorgonen svensk tid till ett tropiskt lågtryck.

Det innebär vindar på 15 meter i sekunden, skriver orkancentret NHC på sin sajt, men varnar för "fortsatt tungt regnande över hela sydöstra USA".

Över 40 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, varav sex i Florida, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. En av de döda är en man som fått ström i sig av en nedfallen elledning utanför Orlando.

Hangarfartyg

””

Guvernören vittnade om att många båtar svepts upp på land, och att många husbilar vält.

Ett hangarfartyg har skickats till Florida Keys för att hjälpa till i sök- och räddningsarbetet efter ovädret, enligt AP.

I South Carolina har ett dödsfall krävts och i Georgia tre, varav en kvinna som dog av ett träd som blåste omkull.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons