Nyheter

Dansk polis: Sannolikt bara danska dödsoffer

Antalet döda stiger till åtta efter den stora tågolyckan på Stora Bältbron i Danmark. Enligt polisen finns sannolikt inga utländska medborgare bland de döda. Fem kvinnor och tre män omkom i onsdagens tågolycka.(TT)
Publicerad 3 januari 2019

Fem kvinnor och tre män omkom i onsdagens tågolycka.

””

Polisen på Fyn kan nu "med stor sannolikhet" säga att det inte finns några utländska medborgare bland de omkomna i tågolyckan, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Hård vind, väder och svåra skador på tåget innebar att de inledande undersökningarna på olycksplatsen var svåra att genomföra, förklarar han. Arbetet med att identifiera de åtta omkomna fortsätter, men polisen säger sig hittills vars ganska säkra på identiteten på fyra personer.

Enligt polischef Lars Bræmhøj finns inga barn bland de döda.

””

Sexton personer skadades i tågolyckan och under torsdagsmorgonen hade 14 av dessa blivit utskrivna från Odense universitetssjukhus, rapporterar Danmarks Radio.

Olyckan utreds

Orsaken till tågolyckan har börjat utredas, men Haverikommissionens arbete kan ta uppemot ett år. Efter en första bedömning på olyckplatsen meddelade kommissionens utredare att ett tomt lastbilssläp, som satt på en godsvagn, hade vält.

””

Något annat kan dock också ha träffat persontåget, förklarar Haaning vidare för DR. Även om den inledande bedömningen talar för att lastbilssläpet blåste av godståget och in i persontåget så kan den samlade bilden dröja i flera månader och uppåt ett år, rapporterar Ritzau.

””

Stora Bältbron var stängd för biltrafik på grund av stormen Alfrida, gods- och persontåg hade dock tillåtelse att trafikera bron. Men vindhastigheten strax före olyckstillfället ska enligt Banedanmark, den danska motsvarigheten till Trafikverket, har varit nära en gräns som kräver att godståg kör med sänkt hastighet.

””

Tyst minut

Haverikommissionen kommer också att titta närmare på vindhastigheten. Utredaren Bo Haaning förklarar samtidigt att om det upptäcks några säkerhetsbrister under utredningens gång så kommer man att reagera innan rapporten är helt färdig.

Klockan 14 på torsdagen höll det danska tågbolaget DSB, som körde persontåget, en tyst minut och under hela dagen flaggar bolaget på halv stång. Tågtrafiken påverkades inte av den tysta minuten.

””

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur trafiken påverkats av den tysta minuten.

TT