Nyheter

Fler barn dödades i Syrienkriget under 2018

Fler barn dödades i Syrien under 2018 än något år sedan Unicef började sammanställa siffrorna. FN:s barnfond varnar för att en hel generation kan gå förlorad om striderna fortsätter. - Tiden håller på att rinna ut, säger Unicefs Juliette Touma.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Siffror från Unicef visar att 1 106 barn dödades i fjol i Syrienkriget, som är det högsta antalet sedan mätningarna inleddes 2013. Det är vad Unicef kan verifiera, men FN-organet understryker att siffrorna sannolikt är mycket högre.

””
””

Minst 910 barn dödades i Syrien under 2017, och under 2016 dödades minst 652 barn i landet, enligt Unicef. Siffrorna omfattar inte barn som dött av svält eller sjukdomar.

Beskjutning är vardag

Miljontals barn växer upp i striderna och för dem har beskjutningen blivit vardag.

””

Syriens civilbefolkning och inte minst barnen har drabbats hårt av striderna. Försök att sätta stopp för kriget har misslyckats. På tisdag samlas EU och FN i Bryssel under två dagar för en tredje givarkonferens för Syrien och dess grannländer.

Unicefs chef Henrietta Fore skriver i ett uttalande att det i dag råder en missuppfattning om att konflikten i Syrien närmar sig ett slut, men att så inte är fallet.

"Barn i flera delar av landet lever fortfarande i fara precis som de gjort under den åtta år långa konflikten", skriver Fore.

"Tiden rinner ut"

Många gånger har det talats om en förlorad generation om barnen som lever i Syrien, men Unicef tror att det ännu inte är för sent.

””

TT