Annons
Nyheter

"Fire and Ice" möts inför tysk miljonpublik

Om året vore 1980 och den tyska valrörelsen Wimbledonfinalen mellan Borg och McEnroe, så skulle söndagens tv-duell kunna sägas vara det avgörande femte setet. På ena sidan nätet: Angela "Ice" Merkel. På andra: Martin "Fire" Schulz. Det har kallats valrörelsens höjdpunkt.(TT)
Publicerad 2 september 2017

Det har kallats valrörelsens höjdpunkt. Söndagens tv-sända duell mellan de två toppkandidaterna i tyska förbundsdagsvalet beräknas locka ofattbara 30 miljoner tittare - hälften av väljarkåren. Det öppnar för en möjlig scenförändring.

Just tennisliknelsen är möjligen förfelad, eftersom socialdemokraten Martin Schulz står ensam på banan. Så ser han i alla fall själv på saken. De senaste veckorna har han fyrat av den ena salvan efter den andra mot förbundskansler Angela Merkel, som han tycker ägnar sig åt demokratiskt sabotage genom att ställa sig vid debattens sidlinje.

Annons

Allt att vinna

Tv-duellen kan vara Schulz sista chans att vända vinden. Och med ett opinionsmässigt underläge på omkring 15 procentenheter har han allt att vinna. En stor del av väljarkåren är enligt aktuella mätningar osäkra på vem de ska rösta på, och så många som var femte som planerar att se debatten uppger att den kan avgöra saken.

Merkel, som undviker att ens nämna Schulz vid namn, är omtyckt bland tyskarna, men inte känd som någon stark debattör. Söndagens duell är hennes fjärde i detta format, och efter samtliga tidigare tillfällen - 2005, 2009 och 2013 - har hennes motståndare lyft i opinionen, enligt AFP.

Hetsigt temperament

Schulz största problem inför mötet är enligt flera bedömare hans allt hetsigare temperament. I en intervju med den tyska nyhetsbyrån DPA säger han dock att personangrepp mot Merkel inte står på dagordningen. Merkel å sin sida lär satsa på att undvika konfrontation, och på vis dra undan mattan för utmanaren.

Den kylige baslinjespelaren Björn Borg gick segrande ur finalstriden på Wimbledons gräs i juli 1980. Att undvika samma öde som den hetlevrade John McEnroe blir en utmaning för Schulz, vars frustration tycks växa för varje dag.

Den socialdemokratiske veteranen Gerhard Schröder skickar med några uppmuntrade ord på vägen: "Man kämpar bäst när man står med ryggen mot väggen".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons