Annons
Nyheter

Fattigdom driver dödlig extremism i Afrika

Unga afrikanska extremister är fattiga, arbetslösa och marginaliserade. Det slår FN:s utvecklingsprogram UNDP fast i en studie som visar att statligt våld eller maktmissbruk kan utgöra den avgörande knuffen mot grupper som al-Shabaab och Boko Haram.(TT)
Publicerad 10 september 2017

Hans familj hade ingen aning om att den nu 37-årige Diriye anslutit sig till en våldsbejakande extremistgrupp och där fått rollen som befälhavare.

"När du är fast i rörelsen är det svårt att lyssna på andras åsikter. Och det är ännu svårare att acceptera att det vi håller på med faktiskt är fel", berättar han för FN-organet UNDP som kartlagt vägen mot extremism i flera afrikanska länder. UNDP har intervjuat närmare 600 personer som anslutit sig till grupper som Boko Haram och al-Shabaab.

Annons

Den våldsbejakande extremismen har i Afrika krävt över 33 000 liv bara under 2011-2016, varav Boko Haram stått för över hälften av dödsoffren. Därtill har miljoner människor tvingats lämna sina hem, befintliga konflikter har eldats på och de humanitära hjälpbehoven har blivit enorma i våldets spår.

Svalt intresse

Trots det är de bakomliggande orsakerna och konsekvenser mindre kända jämfört med i andra regioner i världen.

””

I studien framträder bilden av den mest sannolika jihadistrekryten som en frustrerad individ, som lever i marginaliserade områden och som försummats sedan barndomen. Med dåliga utsikter till jobb, i synnerhet i avlägsna gränsområden, och lågt förtroende för regeringen är de lätta byten för rekrytering.

Saknar jobb

De flesta frivilliga rekryterna angav sysselsättning som det mest akuta behovet när de gick med i en extremistgrupp.

””

Även om över hälften anger religion som ett av huvudskälen för att gå med i en extremistgrupp, läste 57 procent av dem inte alls religiösa texter eller förstod väldigt lite av dem.

””

Paradoxal kamp

Afrikanska myndigheter kämpar hårt för att stoppa Boko Haram i västra Afrika, al-Shabaab i östra Afrika och IS och al-Qaida-kopplade grupper i området strax söder om Sahara. Paradoxalt nog anger nästan tre fjärdedelar (71 procent) av rekryterna att det som uppfattas som statligt våld eller maktmissbruk utlöste beslutet att ansluta sig till en extremistisk grupp, i synnerhet om en närstående gripits eller dödats.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons