Nyheter

Farc lovar att ersätta offren

Farc-gerillan sade på lördagen att de kommer att betala skadestånd till offren för det över ett halvt sekel långa kriget, som rasat i landet mellan gerillan och Colombias regering. Tidigare har Farc sagt att de inte har pengar till att betala skadestånd, i enighet med det färska fredsavtalet.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Tidigare har Farc sagt att de inte har pengar till att betala skadestånd, i enighet med det färska fredsavtalet.

Kritiker till fredsavtalet, som undertecknades på måndagen efter nästan fyra års förhandlingar, har hävdat att gerillan inte skulle betala skadestånd även om de hade medel för att göra det.

I ett uttalande, uppger Farc att de i linje med villkoren i fredsavtalet, "kommer att betala offren för materiella skador".

Farc ska rapportera in till regeringen "monetära och icke-monetära tillgångar" som har finansierat deras krigsföring. Gerillans tillgångar kommer att redovisas under de 180 dagar rebellerna har på sig för att avväpna sig och i stället ombildas till ett politiskt parti, om avtalet godkänns.

Colombianerna kommer att rösta om de godkänner fredsavtalet under söndagen.

Konflikten i Colombia har dödat mer än 260 000 människor. 45 000 saknas och nästan sju miljoner har tvingats fly sina hem.

TT