Nyheter

ANC stöder Zuma - trots tunga avgångskrav

När Sydafrikas största fackförbund Cosatu sällade sig till de många avgångskraven såg det ut som klockan klämtade på allvar för landets president Jacob Zuma. Men så blev det rättning i ledet och regeringspartiet ANC förklarade på onsdagen fortsatt stöd för Zuma.(TT)
Publicerad 5 april 2017

ANC:s generalsekreterare Gwede Manthase medgav visserligen när han på en pressträff gav beskedet att det råder "svåra och allvarliga meningsskiljaktigheter" om presidentens beslut förra veckan att sparka sin finansminister Pravin Gordhan.

””

Men nog är det fler än oppositionspartierna som kräver att Jacob Zuma ska lämna sin post.

"Totalt, totalt oacceptabelt"

"Det har blivit dags för honom att stiga ned och låta landet ledas framåt av nya personer på regeringsnivå", skriver Cosatu i ett uttalande.

Det är oerhört tung kritik eftersom fackförbundet utgör ett ben i den treeninghet - Cosatu, Kommunistpartiet och ANC - som utgör alliansen bakom det sydafrikanska regeringspartiet. Även inom Kommunistpartiet kräver man att Zuma avgår.

Lägg därtill att vicepresident Cyril Ramaphosa uttryckt hård kritik mot sin chef.

””

Men Jacob Zuma är en överlevare Han tillträdde som president 2009 och hans tid vid makten har varit skandalomsusad. Han är svårt korruptionsbefläckad, senast är det anklagelser om otillbörliga kontakter med en mäktig indisk affärsfamilj som jagat honom. Men hittills har Zuma alltid lyckats klara sig ur kniporna och hålla sig kvar vid makten.

Skräpstatus

Men beskedet i förra veckan att han under en nattlig regeringsombildning avskedat den internationellt respekterade finansministern Pravin Gordhan fick det att svaja rejält, och inom några dagar hade kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkt Sydafrikas kreditbetyg till skräpstatus.

Oppositionen har därför fått till stånd att en förtroendeomröstning om presidenten ska hållas i Sydafrikas parlament den 18 april.

Men efter onsdagens besked från ANC:s generalsekreterare Gwede Manthase att regeringspartiet sluter upp bakom Zuma pekar det mesta på att han överlever även denna politiska kris. ANC har majoritet i parlamentet.

TT