Annons
Nyheter

Extra FN-möte om Burmakrisen

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett extra möte på onsdag om det förvärrade läget i Rakhine i Burma, på begäran av Sverige och Storbritannien. Enligt FN har 370 000 rohingyer nu flytt till Bangladesh.(TT)
Publicerad 12 september 2017
””

"Humanitära behov"

””

Vita huset säger i ett uttalande att våldet visar att Burmas säkerhetsstyrkor inte skyddar civila, enligt Reuters. USA uppmanar Burma att respektera lagen, stoppa våldet och att upphöra med tvångsförflyttning av befolkningen.

Annons

Över 370 000 rohingyer har tvingats på flykt till Bangladesh, uppger FN enligt AFP. FN har nästan dagligen tvingas räkna upp siffrorna. Tiotusentals tros fortfarande vara på flykt inom Burma.

"Etnisk resning"

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein sade under måndagen att situationen i Rakhine i Burma verkar vara ett "skolboksexempel på etnisk resning".

Flyktingar vittnar om att militärinsatsen i regionen, som från burmesiskt håll sägs vara riktad mot den militanta rebellgruppen Arsa, har lett till massdödande av civila och att hundratals byar bränts. Internationella hjälpinsatser i området har blivit kraftigt begränsade till följd av striderna, skriver AFP.

Nobelpristagaren och den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi har mött starkt internationell kritik över militärens agerande mot den muslimska minoriteten sedan den 25 augusti, då våldet eskalerade i regionen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons