Nyheter

Raket exploderade på Cape Canaveral

En explosion skakade Cape Canaveral i Florida på torsdagen. En raket och en satellit från det privata amerikanska rymdbolaget SpaceX förstördes i olyckan. Ingen person kom till skada. Tekniker höll på med en test av Falcon 9-raketen inför en planerad uppskjutning på lördag. Men klockan 9.(TT)
Publicerad 1 september 2016

Tekniker höll på med en test av Falcon 9-raketen inför en planerad uppskjutning på lördag. Men klockan 9.07 lokal tid small det.

Enligt nyhetssajten Spaceflight Now inträffade explosionen vid uppskjutningsramp 40 där en rutinkoll av raketens nio motorer pågick.

Raketen skulle ta upp kommunikationssatelliten Amos 6 som Facebook tänkt utnyttja för att öka tillgången till internet i Afrika.

SpaceX bekräftar att satelliten förstördes i explosionen, rapporterar lokaltidningen Orlando Sentinel i den amerikanska delstaten Florida.

En talesperson för företaget uppgav att ingen person kommit till skada.

David Turner, som bor i Edgewater runt 40 minuter från Cape Canaveral, berättar för tidningen att han hörde en "kraftig smäll":

””

Andra amerikanska medier rapporterar om ett antal explosioner under flera minuter och om byggnader som skakade kilometervis bort.

SpaceX leds av IT-entreprenören Elon Musk, miljardären bakom företag som Tesla och Paypal. Hans mål är att kunna skicka en expedition till Mars.

TT