Nyheter

Expert: Nu ligger bollen hos Indien

Det råder stiltje i konflikten mellan Indien och Pakistan efter de senaste dygnens bombningar, luftstrider och beskjutning över gränsen. Nu måste Indiens regering bestämma sig för om attackerna på pakistanskt territorium har varit tillräckligt avskräckande, enligt en expert.(TT)
Publicerad 1 mars 2019
””
””

Samuel Bergenwall ser flera tecken på att konflikten är på väg att trappas ned, främst att den tillfångatagna indiska piloten har lämnats tillbaka till Indien, men också att Pakistan har öppnat delar av luftrummet. Inte minst talar det för en nedtrappning att Indien inte har svarat militärt på Pakistans flygbombningar, som i sin tur var en hämnd för Indiens attack mot extremistgruppen Jaish-e-Muhammads läger i den pakistanska delen av Kashmir.

Politisk retorik komplicerar

Frågan kompliceras av parlamentsvalet senare i vår. Det styrande partiet BJP har kritiserat huvudmotståndaren Kongresspartiet för att ha varit för återhållsamt mot pakistanska extremistgrupper vid tidigare attacker i Indien, när BJP befann sig i opposition.

””

Förtäckt krigföring

Enligt Samuel Bergenwall är det en allmän uppfattning i forskarvärlden att Indien har rätt i sitt påstående att Pakistan stödjer Jaish-e-Muhammad och andra extremistgrupper genom sin säkerhetstjänst. En del av förklaringen till stödet är att Pakistan har en svagare militärmakt än Indien, och därför använder sig av grupperna i ett slags förtäckt krigföring, en annan del är att säkerhetstjänsten behöver hotet från Indien för att behålla makten internt, enligt Bergenwall.

””
””

TT