Nyheter

Forskare förvånad över pristagare

Märkligt och överraskande. Så ser flera experter och forskare på valet av fredspristagare - eftersom priset bara går till den ena parten i konflikten i Colombia.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Fredsforskaren Peter Wallensteen är överraskad men anser samtidigt att argumenten är rimliga - att Nobelkommittén vill fortsätta uppmuntra till ett fredligt slut på konflikten i Colombia. Hur Farcgerillan reagerar på att bara president Juan Manuel Santos prisas kommer att få stor betydelse för den fortsatta fredsprocessen, enligt honom.

””

Överraskning

Wallensteen är lika överraskad som de flesta andra över att inte priset gick till båda parter i förhandlingarna.

””

Dan Smith på det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri håller med.

””

Sociologen och mångåriga Colombiakännaren Anders Rudqvist tycker att beslutet är märkligt.

””

Inget ensamjobb

Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, understryker att bland andra kvinnor och civilsamhället varit delaktiga i den långa fredsprocessen. Att Nobelkommittén då lägger fokus på en part är problematiskt, ett sätt att exkludera de andra som spelat en viktig roll.

””

Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet, anser att Colombias president gjort sig väl förtjänt av priset.

””

Kan ge freden en skjuts

Karlsson beskriver konflikten med Farcgerillan som den värsta i Latinamerika. Han säger att priset kan ge fredsprocessen en skjuts i ljuset av att colombianerna röstade nej till avtalet i förra helgens folkomröstning.

Att Nobelkommittén inte lyfter fram båda sidorna i förhandlingen kommenterar Mats Karlsson så här:

””

TT