Annons
Nyheter

Europas tilltro till USA rasar med Trump

Donald Trumps stöd i hemlandet är historiskt lågt - och i Europa är förtroendet för USA:s president ännu lägre. Ett undantag finns dock: Trump är förhållandevis populär hos européer som sympatiserar med högerpopulistiska partier, visar en färsk undersökning.(TT)
Publicerad 9 september 2017
””

Ryssland motvalls

Stokes är i Stockholm för att tala om attityder hos amerikaner och européer drygt sju månader in i Trumps presidentskap. Han säger att flera av de högerpopulistiska partierna i Europa, som brittiska Ukip, liksom Trump angriper etablissemanget. Därför är det kanske inte konstigt att 44 procent av Ukip-anhängarna gör tummen upp för Trump, till skillnad från 13 procent av de övriga britterna. I Sverige tycker 28 procent av dem som gillar Sverigedemokraterna att Trump gör rätt på den världspolitiska arenan. Motsvarande siffra bland icke-Sverigedemokrater är 4 procent.

Annons

Överlag har européers förtroende för både USA och dess ledare rasat efter att affärsmannen Trump flyttade in i Vita huset. I Sverige har nu 45 procent en positiv bild av USA, jämfört med 69 procent i fjol. Tendensen är densamma i länder som Spanien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Men i Ryssland är läget tvärtom. Andelen ryssar som ser positivt på USA har ökat dramatiskt med 26 procentenheter till 41 procent. Detta samtidigt som Donald Trumps stab utreds för misstänkt samröre med Moskva under valrörelsen.

Orealistiska förväntningar

Synen på Donald Trump i Europa påminner i dag om hur européer 2008 såg på den tidigare republikanske presidenten George W Bush, impopulär för att ha startat krigen i Afghanistan och Irak. I Sverige, där opinionen svängt mycket kraftigt, har förtroendet för USA:s ledare minskat från 93 procent för Barack Obama i fjol till 10 procent nu.

””

I Europa uppfattas Trump i allmänhet som en stark ledare, men få anser att han är kvalificerad eller att han bryr sig om sina väljare, visar Pews mätningar. En majoritet ser honom som arrogant, intolerant och farlig - med undantag för boende i Ryssland.

Män på landet

Trenden går igen i hemlandet där Donald Trump får dåligt betyg i ärlighet, temperament och omdöme.

””

TT: Hur skulle du beskriva hans kärnväljare, de som inte sviker honom?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons