Annons
Nyheter

EU tittar på hårdare sanktioner mot Nordkorea

Allt tuffare EU-sanktioner mot Nordkorea står på agendan när unionens utrikesministrar träffas i Tallinn. Det meddelar utrikeschefen Federica Mogherini. Ett förslag som stöds av svenska utrikesministern Margot Wallström (S)(TT)
Publicerad 7 september 2017

Efter Nordkoreas senaste kärnvapentest höjs nu röster för ytterligare sanktioner mot landet. Den senaste i raden kommer från EU:s utrikeschef. Inför det informella utrikesministermötet i Tallinn sade Mogherini att hon skulle lägga fram förslag kring utökade EU-autonoma sanktioner för ministrarna att arbeta med.

””

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterade uppgifterna innan hon skulle gå in till dagens första möte:

””
Annons

Har redan embargon

EU har redan en rad form av embargon riktade mot Nordkorea. Enligt källor till AFP skulle det nu handla om restriktioner gällande bland annat fiskenäringen liksom ett möjligt oljeembargo.

Just restriktioner när det gäller oljeexport till Nordkorea framfördes även i går i ett amerikanskt resolutionsutkast för FN:s säkerhetsråd.

””

Inte på rätt sätt

Hon påpekar nu att existerande sanktioner inte genomförts på korrekt vis, något som ska tas upp i ett möte i Bryssel i slutet av september med FN:s sanktionskommitté.

En omröstning i säkerhetsrådet har föreslagits att ske nästa måndag men frågan är dock hur Ryssland och eller Kina - Nordkoreas främsta handelspartner - väljer att agera? Ett veto från endera skulle fälla FN-resolutionen.

””

TT: Hur är balansgången, sanktioner kontra att det drabbar den civila befolkningen?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons