Nyheter

Ett steg närmare Maduros avsked

Oppositionen har kommit ett litet steg närmare att få till stånd en folkomröstning för att avsätta landets president Nicolás Maduro. Enligt oppositionen motarbetas den dock av landets valmyndighet.(TT)
Publicerad 11 juni 2016

Venezuelas valmyndighet kommer att börja en process för att validera de underskrifter som samlats in av oppositionen, meddelades under en presskonferens. Detta innebär ett litet steg närmare att landets hårt kritiserade ledare kan avsättas.

Valmyndigheten kommer nästa vecka att tillåta medborgare som vill dra tillbaka sina namn från listan med 1,8 miljoner underskrifter att göra det.

Fingeravtryck

Nästa steg i processen är att de som bestämmer sig för att stå kvar på listan måste verifiera sin identitet med fingeravtryck. Sammanlagt måste en procent av väljarnas underskrifter, omkring 200 000, godkännas.

Valmyndigheten kommer sedan att ha 20 arbetsdagar på sig att avgöra om den ska ta processen vidare, som innebära att oppositionen måste samla in underskrifter från 20 procent av väljarregistret.

Det har varit flera våldsamma protester i landet den senaste tiden och valmyndighetens ordförande Tibisay Lucena riktade sig till oppositionens anhängare och sade att "våldsamheter omedelbart kommer att stoppa processen".

Onödiga hinder

Oppositionsledare har anklagat valmyndigheten för att vid upprepade tillfällen ändra kriterierna för att ett nyval ska utlysas. De säger att de lägger ut "onödiga hinder" för en folkomröstning, som Maduro sannolikt skulle förlora.

Enligt Maduro vill oppositionen egentligen inte ha en folkomröstning, utan genomföra en kupp.

Valmyndigheten ogiltigförklarade nästan 605 000 underskrifter under processens första skede. Nästan hälften av dem underkändes på grund av att de var felaktigt ifyllda. Det påstås även att 11 000 underskrifter tillhör avlidna medborgare.

Oppositionen jobbar mot klockan. Om Maduro förlorar en folkomröstning i år kommer nyval att hållas. Men om folkomröstningen sker efter den 10 januari 2017, kommer Maduro att ersättas av hans vicepresident.

TT