Annons
Nyheter

Ett plågat Sydsudan fyller fem år

Människor som tvingas till kannibalism. Massvåldtäkter och massakrer. Folk som förs bort från sina hem. Övergreppen gör att den psykiska ohälsan breder ut sig i världens yngsta land Sydsudan, som tycks ha mycket litet att fira i samband med femårsdagen.(TT)
Publicerad 9 juli 2016

Philip är ett av de många offren som drabbats av det inbördeskrig som ännu pågår i landet. Han vittnar i en ny rapport från Amnesty om hur han tvingades äta delar av nyligen ihjälskjutna människor. När konflikten bröt ut i december 2013 befann han sig i en av säkerhetsstyrkornas byggnader i huvudstaden Juba. En grupp män hade just radats upp och dödats av soldater, berättar Philip i rapporten. Han försökte gömma sig för att undgå upptäckt.

””

Placeras i fängelse

Annons

I Sydsudan finns för närvarande bara två verksamma psykiatriker, för landets cirka elva miljoner invånare. I brist på vård placeras människor som lider av psykisk ohälsa och posttraumatisk stress i fängelser, trots att de allra flesta inte har gjort sig skyldiga till något brott.

””

När Sydsudan blev självständigt den 9 juli 2011 innebar det slutet på Afrikas längsta inbördeskrig mellan norra och södra Sudan - ett krig som pågick mellan 1983 och 2005. Men det dröjde inte länge förrän ett nytt inbördeskrig var i gång. Den utlösande faktorn var att den sittande presidenten Salva Kiir sparkade hela sin regering inklusive vicepresidenten Riek Machar.

Osäkert om fred

Riek Machar sågs som ett hot och som en utmanare inför det stundande valet som skulle ha hållits 2015, men som nu skjutits upp på obestämd tid. Kiir och Machar kommer dessutom från två olika folkgrupper, dinka respektive nuer, och motsättningar med etniska förtecken har spätts på i takt med att konflikten fortsatt. De stridande parterna undertecknade ett fredsavtal - flera överenskommelser om vapenvila hade gjorts dessförinnan för att sedan brytas - i augusti i fjol, men våldet fortsätter.

””

TT: Finns det inte någon strimma hopp, trots allt?

””

Fotnot: För att skydda deras identiteter har Amnesty ändrat namnen på dem som intervjuas i rapporten. Phillip heter egentligen något annat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons