Nyheter

ETA-vapen på väg att överlämnas

Den baskiska separatistgerillan ETA har lämnat ifrån sig sina vapen, uppger en person med anknytning till rörelsen. Men uppgifterna tyder inte på att vapnen finns hos någon myndighet ännu.(TT)
Publicerad 7 april 2017

I ett brev som ETA valde att sprida via det brittiska etermediebolaget BBC har rörelsen meddelat sin avsikt att avväpna sig helt den 8 april - på lördagen.

Avväpningen tycks åtminstone ha inletts. I dag säger Txetx Etcheverry, som beskrivs som ETA-anknuten miljöaktivist, att ETA:s vapen "har lämnats över till civilsamhället".

””

Enligt ETA:s brev kan "fredens fiender" fortfarande sätta stopp för processen.

ETA förklarade 2011 att försöken att upprätta en oberoende baskisk stat i norra Spanien och södra Frankrike var över, men har tidigare bara lämnat över en del av sina vapen. Sedan tre veckor har det varit känt att det skulle komma ett definitivt besked från ETA om att den väpnade kampen har upphört.

I det kortfattade brevet väljer ETA:s ledning att inte kommentera det faktum att rörelsen mördade fler än 800 personer under fyra årtionden av gerillaverksamhet, noterar medier i Spanien.

Analytiker har beräknat att ETA förfogar över minst 130 skjutvapen och två ton sprängämnen.

ETA har stridit för att befria Baskien, som är delat mellan Spanien och Frankrike. Huvuddelen av rörelsens attentat har varit riktade mot spanska myndigheter och politiker.

TT