Nyheter

Endast fåtal dömda efter sexövergrepp i Köln

Drygt tre år efter nyårsnatten i Köln där flera hundra kvinnor anmälde att de utsatts för sexuella övergrepp har endast tre gärningsmän dömts, rapporterar Dagens Nyheter. Tusentals människor hade sökt sig till centrala Köln för att tillsammans fira in 2016.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Tusentals människor hade sökt sig till centrala Köln för att tillsammans fira in 2016. Men nyårsnatten skulle i stället komma att präglas av övergrepp, trakasserier och rån efter att stora grupper med män våldfört sig på i huvudsak ensamma kvinnor.

Vändpunkt

Det faktum att många av förövarna hade utländsk bakgrund och hade befunnit sig i Tyskland i mindre än ett år ledde till en omfattande debatt om den "Willkommenskultur" som Angela Merkel sensommaren 2015 gjorde till ledstjärna i tysk asylpolitik. Händelserna i Köln har av många setts som en vändpunkt i samtalen om flyktingar.

Totalt anmälde 1 304 personer att de fallit offer för brott i samband med firandet. 661 av dessa var kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier.

"Nedslående"

Trots att polisen i Köln tillsatte en omfattande utredning där upp till 100 poliser arbetat samtidigt har man haft svårt att identifiera och åtala misstänkta gärningsmän, bland annat till följd av undermåliga bilder från övervakningskameror.

””

TT