Annons
Nyheter

Nytt ebolautbrott i Kongo-Kinshasa

Uppåt 17 människor tros ha avlidit i den smittsamma blödarfebern ebola i nordvästra Kongo-Kinshasa, uppger landets hälsovårdsmyndigheter. Tidigare har två sjukdomsfall konstaterats i staden Bikoro i västra landet och ytterligare tio misstänkta fall har upptäckts.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Jean Jack Muyembe, chef för landets biologiska forskningsinstitut, har bekräftat uppgifterna om de fallen i Bikoro för nyhetsbyrån Reuters.

Senare på tisdagen kom rapporter om att 17 människor avlidit i vad som tros vara ebola i Kongo-Kinshasa. Dessförinnan hade 21 misstänkta fall av sjukdomen rapporterats, enligt hälsovårdsmyndigheterna, skriver Reuters. Det är oklart om det bekräftats att de 17 dödsfallen orsakats av blödarfebern.

Annons

När ebola bröt ut i Kongo-Kinshasa 2014 dog 42 människor. Året innan smittades nästan 29 000 människor i en ebolaepidemi som svepte genom Guinea, Sierra Leone och Liberia. Fler än 11 300 människor dog i det utbrottet.

Sedan dess har enstaka fall av ebola konstaterats i Kongo-Kinshasa, senast för mindre än ett år sedan då åtta personer smittades, varav fyra avled.

Det är nionde gången sjukdomen upptäcks i landet. Sjukdomens namn kommer från floden Ebola i den östra delen av landet, där det dödliga viruset först upptäcktes på 1970-talet, skriver Reuters.

Ebola är en allvarlig sjukdom som drabbar kroppens alla organ och som resulterar i att kroppens förmåga att stoppa blödningar inte fungerar.

Tidigt under den allvarliga epidemin 2013-2016 muterades viruset, precis då antalet smittade ökade kraftigt, visar forskning. Mutationen gjorde det enklare för viruset att infektera människor och andra primater.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons