Nyheter

Dyrt bli påkommen med byxorna nere

Tysk karneval innebär fest, upptåg och mycket öl - men också folk som kissar på gatorna. Nu dubbleras straffet för den som tömmer blåsan på offentlig plats. Med drygt två veckor kvar till årets stora karnevalsfest har myndigheterna i Düsseldorf beslutat dubblera böterna på att kissa utomhus.(TT)
Publicerad 10 februari 2019

Med drygt två veckor kvar till årets stora karnevalsfest har myndigheterna i Düsseldorf beslutat dubblera böterna på att kissa utomhus. Den som blir påkommen med byxorna nere får nu betala 70 euro, motsvarande 735 kronor, skriver Rheinische Post.

Karnevalsfirandet i flera städer i västra och södra Tyskland lockar varje år en miljonpublik, som lika regelbundet smutsar ner innerstaden, inte sällan efter att ha druckit stora mängder öl. Invånarna har tröttnat på all nedskräpning, och framförallt alla de som tömmer sina blåsor mot husväggar och i parker.

För att komma tillrätta med problemet ställs även totalt 376 bajamajor och kissrännor ut på strategiska platser, 300 fler än förra året. Även Frankfurt höjer böterna till 70 euro, medan Köln drar till med 85 euro.

Karnevalen inleds traditionsenligt torsdagen före fastlagssöndagen, i år den 28 februari. Firandet kulminerar med stora karnevalståg på måndagen, Rosenmontag. I städer som Düsseldorf, Köln och Mainz lockar de stora tågen var och en miljonpublik på plats och många fler framför tv-apparaterna.

Karnevalen avslutas på fettisdagen innan fastetiden inleds på askonsdagen. Den sista delen av det religiösa firandet brukar inte följas lika hårt i de tyska städerna.

TT