Nyheter

Domstol i Sudan river upp piskrappsdomar

En domstol i Sudan har rivit upp piskrappsdomarna mot nio kvinnor som i slutet av förra veckan dömdes till 20 piskrapp och en månads fängelse, enligt en försvarsadvokat. Domstolen konstaterar att kvinnorna suttit tillräckligt lång tid i häktet för att släppas på fri fot.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

En domstol i Sudan har rivit upp piskrappsdomarna mot nio kvinnor som i slutet av förra veckan dömdes till 20 piskrapp och en månads fängelse, enligt en försvarsadvokat.

Domstolen konstaterar att kvinnorna suttit tillräckligt lång tid i häktet för att släppas på fri fot.

De nio kvinnorna dömdes i en lägre instans för att ha deltagit i protester mot president Omar al-Bashir. Domarna mot dem föll bara dagen efter det att Omar al-Bashir beordrat att alla kvinnor som fängslats i protesterna skulle släppas.

Protesterna i Sudan inleddes den 19 december. Människor gav sig ut på gatorna för att protestera mot ett regeringsbeslut att priset på bröd skulle trefaldigas. Enligt myndigheter har 31 människor dödats i samband med protesterna, men enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har minst 51 människor dödats, däribland barn och sjukvårdare.

TT