Annons
Nyheter

Dödstalet i Karibien stiger i orkanens spår

Ovädret Irma har redan krävt uppemot 14 dödsoffer och lämnat total ödeläggelse efter sig i Karibien - öarna Barbuda och Saint-Martin beskrivs som "grushögar" och över halva Puerto Rico saknar el.(TT)
Publicerad 7 september 2017
””

Vissa är strandade i sina hem, på grund av allt bråte som ligger som plockepinn på gatorna, berättar hon. Ovädret slog till som värst mot San Juan i natt, lokal tid.

Totalt är över hälften av de tre miljoner invånarna i Puerto Rico utan ström, 50 000 personer utan färskvatten och 14 strömlösa sjukhus går på reservaggregat. Katastroftillstånd har utlysts av president Donald Trump. Flera dödsoffer rapporteras av lokala myndigheter.

Annons

"Fullständigt förödande"

Ovädret passerar nu över Dominikanska republiken och Haiti och hotar snart Kuba och Florida.

””

Hittills har uppemot 14 dödsoffer rapporterats från sex öar. Reuters rapporterar fyra döda från Saint-Barthélemy, tre från Puerto Rico, en från Barbuda (en tvååring), en från Barbados (en 16-årig surfare), och ett från Anguilla. Fyra personer har omkommit på Saint-Martin, enligt AFP.

Dödstalen beräknas stiga.

Premiärminister skakad

””

Gaston Browne, premiärminister i östaten Antigua och Barbuda, är lika skakad, rapporterar AFP.

””

Omkring 60 procent av Barbudas cirka 1 400 invånare har blivit hemlösa. Vägar och telekommunikationer är raserade. Återuppbyggnaden kommer att ta månader - om inte år, enligt Browne. Han säger till BBC att landet behöver internationell katastrofhjälp, och att klimatförändringarna måste diskuteras på allvar.

Dödstalet väntas stiga

””

På ön St Thomas, som ingår i amerikanska Jungfruöarna, vittnar Laura Strickling om en förändrad värld:

””

Irma, med vindar på över 83 meter per sekund, väntas också nå upp till den amerikanska delstaten Florida på lördag eller söndag. Det blir då den andra stora orkanen som drar in över USA:s fastland på lika många veckor. Enligt det amerikanska orkancentret NHC är Irma den mest kraftfulla orkan som har registrerats i Atlanten.

Annons

Florida och delstater närmast norrut har börjat förbereda sig intensivt - kanske för en "direktträff" mot storstaden Miami.

Redan på fredag väntas Irma dra in över Kuba, och 10 000 utländska turister har evakuerats från turistorter främst i de centrala och östra delarna. Katastrofvarningen har höjts till den högsta nivån, enligt AFP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons