Nyheter

Bouteflika: Jag kommer att utlysa nyval

Omkring 70 000 människor samlades på söndagen i huvudstaden Alger för att visa sitt missnöje mot Algeriets regim, enligt en diplomatkälla. På kvällen sade sittande presidenten Bouteflika oväntat via sin kampanjchef att nyval ska utlysas inom ett år om han vinner valet.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Bakgrunden till det märkliga utspelet är inte känt, men klart är att Abdelaziz Bouteflikas kandidatur i presidentvalet strider mot landets författning.

Tiotusentals människor samlades i städer runt om i landet på söndagen för att visa sitt missnöje med att den sjuklige 82-åringen siktar mot en femte mandatperiod. Bara i huvudstaden uppskattas omkring 70 000 människor ha samlats.

Kravallpoliser har grupperat sig i huvudstaden för att slå ned protesterna. Hundratals studenter som försökte marschera mot författningsrådet i Alger, där politiker lämnar in sina kandidaturer inför presidentvalet, besköts med vattenkanon.

"Bort med systemet"

Och om händelseförloppet utvecklas som det gjorde i fredags kan det gå våldsamt till.

Stora protester - som är mycket ovanliga i Algeriet - pågår också i städerna Oran, Constantine, Annaba, Batna, Blida, Skikda och Bouïra.

””

I Frankrike har omkring 2 000 människor med rötter i Algeriet gett sig ut för att protestera.

Oklart om kandidaturen

Den första kandidaten att lämna in kandidaturen var Ali Ghediri, en pensionerad general, som utmanar landets militära elit och Bouteflikas parti FLN.

””

Ytterligare minst sju kandidater har registrerat sig - inklusive Bouteflika. Men det är oklart om han dök upp i egen person. Han antas befinna sig i Schweiz, där han vårdas för en okänd åkomma. Schweiziska medier har rapporterat att presidenten ska stanna där över helgen, och Bouteflikas parti har meddelat att hans kandidatur kan lämnas in via ombud.

Valkommissionens chef sade dock på söndagskvällen att kandidaterna måste lämna in sina kandidaturer personligen. Det är därmed oklart om Bouteflika kan ställa upp.

Landets största islamistiska parti har sagt att det bojkottar valet om Bouteflika ställer upp.

TT