Annons
Nyheter

Dimmigt värre om vägen vidare mot brexit

In i det sista råder stor oklarhet om vad som egentligen kommer att hända på vägen vidare mot Storbritanniens utträde ut ur EU. Här är förutsättningarna inför veckans tre tunga omröstningar i London. Ja, nej eller mitt emellan Vad: ny omröstning om utträdelseavtalet När: tisdag 12 mars(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Ja, nej eller mitt emellan

Vad: ny omröstning om utträdelseavtalet

Annons

När: tisdag 12 mars

Efter jätteförlusten med över 200 rösters marginal vid första försöket i januari finns egentligen inte mycket som talar för att premiärminister Theresa May ska få igenom sitt utträdelseavtal den här gången heller - särskilt eftersom övriga EU inte velat göra de ändringar som britterna vill ha om den omdiskuterade nödlösningen avseende Nordirland.

Men om det skulle bli ett ja så är allt i princip klart för ett brittiskt utträde den 29 mars, med en efterföljande övergångsperiod till åtminstone den 31 december 2020. I så fall kommer brexit inte märkas särskilt mycket alls för vanligt folk - desto viktigare blir i stället vad EU och Storbritannien sedan kommer fram till i sina förhandlingar om framtida handelsavtal och liknande.

Problemet är bara att det också kan bli ett ja med förbehåll, där parlamentets klartecken hänger på att övriga EU går med på något som de ännu inte har gjort. Och då skjuts sannolikt hela avgörandet upp till nästa veckas EU-toppmöte, den 21-22 mars.

Om det blir ett nej på tisdagskvällen blir vi egentligen inte särskilt mycket klokare. Det innebär "bara" att det föreslagna avtalet fortfarande inte har tillräckligt stöd i London.

Klippstup eller inte

Vad: omröstning om ett utträde utan avtal

När: onsdag 13 mars

Om utträdelseavtalet inte får stöd har May lovat parlamentsledamöterna att de ska få säga sitt om ett avtalslöst läge. På pappret är det något som dock endast stöds av en liten minoritet av hård-brexitörer.

Blir det ändå ett ja så ligger också allt klart för ett brittiskt utträde den 29 mars - men i så fall nästan helt utan skyddsnät. Såväl Storbritannien som övriga EU har visserligen förberett en rad förmildrande åtgärder för att exempelvis hålla igång flygtrafiken och inte göra sina respektive medborgare omedelbart laglösa. Samtidigt kan man förvänta sig stora förseningar vid hamnarna och vid alla former av export och import mellan Storbritannien och EU. Ett avtalslöst utträde riskerar också att kraftigt försämra stämningen mellan britterna och EU, vilket inte kommer att underlätta diskussioner om framtida samarbete av olika slag.

Annons

Ett nej till ett avtalslöst utträde är å andra sidan inte definitivt - utan hänger fortfarande på att parterna kan enas om vad som ska göras i stället.

In i förlängningen?

Vad: omröstning om att be om förlängd förhandlingstid

När: senast torsdag 14 mars

Om parlamentet säger nej till såväl utträdelseavtalet som ett utträde utan avtal ska det röstas om att i stället be om mer tid för att hitta fram till något som kan accepteras.

Blir det ett ja väntas Theresa May föra upp frågan för avgörande vid EU-toppmötet i Bryssel den 21-22 mars. Förlängningen väntas i så fall antingen bli kort, för att inte störa EU-valet i slutet av maj, eller ordentligt lång, kanske ända till utgången av 2020.

Blir det ett nej - i kombination med nej till både utträdelseavtalet och ett avtalslöst utträde - så kommer läget i slutet av veckan å andra sidan att vara lika förvirrat som nu. Fast med en vecka mindre kvar till det planerade utträdesdatumet den 29 mars.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons