Annons
Nyheter

Demonstranter blockerar vägar i Armenien

Anhängare till den armeniska oppositionsledaren Nikol Pasjinian blockerar vägar i huvudstaden Jerevan i protest mot att parlamentet inte valde honom till ny premiärminister. Pasjinian uppmanar till civil olydnad och har dessutom utlyst en generalstrejk.(TT)
Publicerad 2 maj 2018

Demonstranterna har blockerat flera infarter till Armeniens huvudstad Jerevan, flera korsningar i de centrala delarna av staden och en väg som leder till flygplatsen.

””

Protesterna följer på gårdagens omröstning i parlamentet där Nikol Pasjinian inte lyckades få tillräckligt med stöd för att bli landets nye premiärminister.

Annons

Efter omröstningen lämnade Pasjinian byggnaden och uppmanade sina anhängare att protestera genom civil olydnad - bland annat genom att blockera viktiga transportnoder.

””

Demonstranterna kräver att det regerande Republikanska partiet ska lämna ifrån sig makten.

Armenien befinner sig i en allt djupare politisk kris sedan mitten av april. I slutet av månaden avgick premiärminister Serzj Sargsian efter bara elva dagar på posten, till följd av omfattande protester.

Serzj Sargsian anklagades av oppositionen för att klamra sig fast vid makten med hjälp av ändringar i författningen, som innebar utökad makt för premiärministerämbetet, en post som Sargsian hade tillträtt en kort tid före han meddelade sin avgång. Sargsian var president i tio år, fram till den 9 april, då hans mandat gick ut.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons