Nyheter

Colombianer vill ha fredsavtal

Colombias befolkning är redo att rösta för ett fredsavtal för att avsluta ett av världens långvarigaste inbördeskrig. Ja-sidan leder stort inför folkomröstningen i oktober. Om tre veckor kommer avtalet formellt att undertecknas.(TT)
Publicerad 3 september 2016
””

Men innan avtalet sedan kan genomföras i praktiken måste överenskommelsen mellan regeringen och Farc-gerillan, som parterna enats om efter ett halvt sekel av förödande konflikt, godkännas i en folkomröstning den 2 oktober.

Inför folkomröstningen har Cifras y Conceptos gjort en opinionsundersökning, den första sedan överenskommelsen nåddes i förra veckan. Den visar att 62 procent av de colombianer som bestämt sig för att delta i folkomröstningen tänker rösta för avtalet, rapporterar mediebolaget Caracol. 28 procent skulle rösta emot, och 10 procent är fortfarande osäkra.

Farc uppger samtidigt att gerillan av logistiska skäl skjutit upp en konferens som var tänkt att fastställa fredsavtalet med regeringen. Konferensen, den sista som ska hållas av Farc som väpnad grupp, var planerad till den 13-19 september, men har nu skjutits upp till den 17-23 september i stället. Under konferensen ska innehållet i avtalet förklaras för hundratals av gerillans befälhavare.

TT