Nyheter

Clinton vid historisk milstolpe

Med segrarna i Kalifornien och New Jersey i ryggen skriver Hillary Clinton historia och blir Demokraternas första kvinnliga presidentkandidat. Nu väntar en tuff tid.(TT)
Publicerad 8 juni 2016
””

På Twitter hade hon då skrivit "till alla små flickor som har stora drömmar: Ja, du kan bli vad du vill - till och med president".

Upp till Sanders

Men Clintons närmaste tid blir utmanande. Rivalen och Vermontsenatorn Bernie Sanders hänger envist i och vägrar ge upp sin kampanj - trots att Clinton säkrat de delegatsröster som krävs för att vinna nomineringen. På sikt kan det splittra partiet, som behöver samla alla krafter gentemot Trump.

””
””

Vermontsenatorn Sanders, som säger att han leder en politisk revolution, ska möta president Barack Obama i Vita huset på torsdag. Sannolikt förhandlar han bakom kulisserna med partiledningen om att få inflytande över det politiska manifest som formuleras till konventet i juli. Möjligen vill han även driva igenom ändringar av konventsreglerna.

””

Higham tror ändå att Sanders i slutändan kommer att ge Hillary Clinton sitt stöd. Redan i april sade Bernie Sanders fru Jane till webbtidningen The Daily Beast att hon och maken skulle stödja Clinton om hon blev presidentkandidat.

Citera ordagrant

I höst väntar en annorlunda och i de flestas ögon mycket värre motståndare. Populisten Trump har gjort sig känd för rasistiska uttalanden, grund sakpolitik, en tveksam kvinnosyn och lynnighet. Med största sannolikhet blir valrörelsen dem emellan smutsig och full av personangrepp, Trump kallar redan Clinton för "ohederliga Hillary".

””

Trump har bland annat kallat mexikaner för våldtäktsmän, lovat att bygga en mur mot Mexiko samt sagt att han vill införa ett tillfärlligt inreseförbud för muslimer till USA.

Clinton, å sin sida, är föremål för utredningar sedan det framkommit att hon hade en privat e-postserver i bostaden under sin tid som utrikesminister. Hennes ansvar för säkerheten vid USA:s konsulat i Benghazi i Libyen, som utsattes för en dödlig terrorattack, har granskats.

Opinionsmätningar har visat att Clinton och Trump blir bland de minst populära presidentkandidaterna någonsin.

TT