Nyheter

Många prövningar för Hillary Clinton

Vikande stöd från minoriteter och det faktum att många väljare har en negativ bild av henne hör till de stora utmaningarna för Demokraternas Hillary Clinton, nu när valrörelsen i USA går in i sitt mest intensiva skede. Samtidigt knappar Republikanernas Donald Trump in i opinionsmätningarna.(TT)
Publicerad 6 september 2016

I USA brukar det heta att den "riktiga" valrörelsen startar efter Labor Day. Både Clinton och Trump tillbringade helgdagen i måndags i vågmästardelstaten Ohio och båda bjöd ombord journalister på sina kampanjplan. Men Trumpkampanjen, som tillsammans med vissa medier högljutt kritiserat Clinton för att inte ha gett en regelrätt presskonferens sedan i december i fjol, var inte sen att ironisera över hennes småprat med journalister.

"Hon måste vara allergisk mot medier. Till slut tillbringade hon en minut med dem", twittrade kampanjchef Kellyanne Conway.

Fallande stöd

Antydningarna om att Hillary Clinton "flyger under radarn" kan läggas till anklagelser om oegentliga kopplingar mellan Clintonstiftelsen och det utrikesdepartement hon tidigare var chef för, samt kritik av användandet av en privat e-postserver under hennes tid som landets chefsdiplomat. Lägg därtill fallande opinionsstöd - nyhetskanalen CNN publicerade på tisdagen en nationell opinionsmätning i vilken Donald Trump gått om Clinton.

””
””

"Rasist och lögnare"

Det är särskilt tydligt bland svarta och spansktalande så kallade hispanics, som brukar vara förhållandevis säkra väljargrupper för Demokraterna. I vågmästardelstater som Florida, Ohio och Pennsylvania har Clinton nu ett stöd på 70 procent bland svarta under 35 år, att jämföra med Barack Obama som 2012 tog hem 92 procent av de rösterna, enligt tidningen The New York Times.

””

TT