Nyheter

Genua blickar framåt - börjar riva olycksbro

Resterna av den kollapsade Morandibron i Genua har inneburit en smärtsam påminnelse för anhöriga till dödsoffren. Men nu har det mödosamma arbetet med att riva olycksbron inletts - vilket kanske kan hjälpa den italienska staden att gå vidare.(TT)
Publicerad 8 februari 2019

43 människor dog när 200 meter av bron rasade mitt under lunchrusningen den 14 augusti förra året. Boende i området har vittnat om att konstruktionen var i dåligt skick. Redan innan olyckan hände det att söndervittrad betong föll ner på hus och bilar.

I nästan sex månader har det som funnits kvar av bron stått som ett fasansfullt minnesmärke över tragedin. Egle Possetti, som förlorade sin syster, svåger och deras två barn, är glad över att hon snart kan slippa den.

””

Staden ser på

Borgmästare Marco Bucci tror att hela Genua kommer att följa avlägsnandet av bron. Arbetet med att riva mindre avsnitt har redan påbörjats och tusentals ton stål, betong och asfalt har forslats bort. Men på fredagen inleddes den mödosamma uppgiften att plocka isär större delar av bron. Först ska en 900 ton tung betongplatta avlägsnas för att underlätta det kvarvarande rivningsarbetet.

””

Att riva den gamla strukturen kommer att ta omkring 190 dagar, enligt nyhetsbyrån AFP. Samtidigt planeras för en ny bro, designad av arkitekten Renzo Piano. Den väntas öppna för trafik år 2020.

Utredning pågår

Utredningen om vem som bär skulden till olyckan pågår fortfarande. Egle Possetti ingår i en kommitté som arbetar för att regeringen ska lagstifta om snabbare utredningar vid stora tragedier.

Giovanna Donato, vars son förlorade sin pappa när hennes ex-man dog i broraset, är medlem av samma kommitté.

””

TT