Annons
Nyheter

Familj pekas ut för självmordsdåd mot kyrkor

Sex medlemmar ur samma familj - däribland fyra barn - pekas ut för självmordsdåden som riktades mot kristna kyrkor i kuststaden Surabaya på östra Java i Indonesien. Attackerna är de dödligaste i landet på många år och krävde minst 13 människoliv.(TT)
Publicerad 13 maj 2018

Dramatiska tv-bilder skvallrade om de fruktansvärda scener som utspelade sig i Indonesiens näst största stad Surabaya på söndagsmorgonen. Tjock svart rök steg upp från en av de tre kyrkor som attackerades i en serie bombdåd. Vid en av attentatsplatserna syntes en död människa ligga bland bråten ute på gatan.

””

Religiösa hatbrott

Annons

Attackerna krävde minst 13 människoliv och över 40 personer har skadats, enligt polisen. Den senaste tiden har den våldsbejakande extremismen ökat i Indonesien, som har världens största muslimska befolkning. Attacker mot kristna och andra religiösa minoriteter har blivit vanligare.

Polisen på östra Java pekar ut en familj som skyldig till dådet. De uppges ha varit en del av de omkring 500 islamistiska extremister som har återvänt från Syrien.

””

Frun och två döttrar ska ha varit inblandade i attacken mot den andra kyrkan och två söner uppges ha kört en motorcykel med en sprängladdning i knät mot den tredje. Döttrarna var 9 och 12 år gamla medan bröderna var 16 och 18 år, enligt polisen.

IS-kopplingar

Enligt polisen låg extremistgruppen JAD bakom bombningarna. Det är ett lokalt nätverk av extremister anslutna till den terrorstämplade sunnimuslimska grupperingen IS, som själv tar på sig dådet i sin propagandakanal Amaq.

President Joko Widodo kallar dådet barbariskt.

””

Nyligen dödades fem soldater ur landets säkerhetsstyrkor under en ett och ett halvt dygn lång gisslansituation vid ett högsäkerhetsfängelse i Jakarta. Gärningsmännen var fängslade militanta islamister, enligt myndigheterna. IS tog på sig dådet, men polisen avvisade att terrorrörelsen skulle vara inblandad.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons