Nyheter

Blodigt år då Horner dödades

Ett år efter att Sveriges Radios korrespondent Nils Horner mördades i Kabul är det ännu oklart vem som låg bakom och varför. Men en sak är klar: 2014 var ovanligt blodigt även med afghanska mått mätt. Sett i backspegeln är det lika tragiskt som typiskt att mordet ägde rum 2014.(TT)
Publicerad 10 mars 2015
Ett år efter att Sveriges Radios korrespondent Nils Horner mördades i Kabul är det ännu oklart vem som låg bakom och varför. Men en sak är klar: 2014 var ovanligt blodigt även med afghanska mått mätt. Sett i backspegeln är det lika tragiskt som typiskt
Ett år efter att Sveriges Radios korrespondent Nils Horner mördades i Kabul är det ännu oklart vem som låg bakom och varför. Men en sak är klar: 2014 var ovanligt blodigt även med afghanska mått mätt. Sett i backspegeln är det lika tragiskt som typiskt

Sett i backspegeln är det lika tragiskt som typiskt att mordet ägde rum 2014. Det var året då flest civila dödades - 3 700 - i konflikten i Afghanistan sedan FN började föra sådan statistik 2009. Bland hjälparbetare dödades 52 (70 procent fler än 2013), enligt Svenska Afghanistankommittén och bland journalister nio, de flesta afghaner, konstaterar internationella journalistfederationen IFJ. Det gjorde landet till ett av världens farligaste i fjol för journalister.

””

Medieskugga?

Hon är nyss hemkommen från en resa till landet där hon mötte bland andra just journalister. Läget har blivit farligare för utlänningar i allmänhet, anser hon.

””

Osäkerheten, i kombination med att de utländska trupperna lämnar landet, innebär en dubbel risk för att Afghanistan hamnar i medieskugga anser Johansson. En fara är då att framför allt svaga gruppers situation inte uppmärksammas.

Ett skäl till att civila faller offer är att striderna har ändrat karaktär i takt med att utländska trupper lämnat landet och regeringsarmén blivit ett viktigare mål för talibaner och andra. Striderna har i större utsträckning flyttat in i tätorter, närmare civila, konstaterar FN. Dödade eller skadade i just markstrider ökade 2014 med hela 54 procent.

Ingen misstänkt

Utredningen av mordet på Horner fortskrider. Svensk polis hjälper till när den får och kan, som med teknisk undersökning. Man har analyserat kläder och bildförstärkt filmer, enligt den i Sverige ansvarige åklagaren Krister Petersson. Två misstänkta gärningsmän fångades på en övervakningskamera i samband med mordet.

I slutet av januari greps också två män, bland annat en påstådd befälhavare för Fidai Mohaz, den grupp som tog på sig mordet och påstod att Horner var brittisk spion. Men varför de greps är oklart.

””

TT