Annons
Nyheter

Australien laddar för bröllopsrusch

Det vankas bröllop nästa år. Australien förbereder sig för en vigselrusch i januari när samkönade par efter lång väntan kommer att få växla ringar. I storstaden Sydney är 98-årige Neville Wills strålande glad efter det historiska beslutet i det australiska parlamentet.(TT)
Publicerad 10 december 2017

I storstaden Sydney är 98-årige Neville Wills strålande glad efter det historiska beslutet i det australiska parlamentet. Äntligen ska han få gifta sig med sin partner sedan 39 år, Ian Fenwicke.

De två männen planerar för ett soligt bröllop i januari.

””
Annons

En könsneutral äktenskapslag klubbades i veckan i Canberra med stor majoritet efter en postomröstning tidigare i år, till jubel både från åhörarläktaren och från demonstranter utanför.

En som också kommer att gifta sig är en av parlamentets ledamöter, som under en debatt om lagen passade på att fria. Klippet på Tim Wilsons frieri - och partnern Ryan Bolgers ja - har spridit sig i sociala medier världen över, liksom tv-bilderna på den allsång som utbröt i parlamentet när lagen klubbats igenom.

Nu förbereder sig bröllopsbranschen för en rusch i inledningen av nästa år.

Under lördagen, första dagen då det var möjligt enligt den nya lagen, var det många i Sydney som ville registrera sig för vigsel när flera av delstaten New South Wales registratorer höll extraöppet.

””

Processen tar en månad, vilket betyder att parets bröllop, och andras, kan hållas den 9 januari.

Premiärminister Malcolm Turnbull har redan fått ta emot flera inbjudningar, har han berättat för journalister.

””

I Sydney har det berömda operahuset lysts upp i regnbågens färger efter beslutet. Flera stadsdelar utlovar nu gratisvigslar till stöd för hbtq-rörelsen. Parker och kommunala lokaler kommer i hundra dagar få lånas gratis för att hålla samkönade bröllop.

Den nya lagen kan också ge en rejäl skjuts till ekonomin, med ökad efterfrågan på catering och andra tjänster, enligt en analys av ANZ Bank.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons